Matvision.se
    
  
 
Publicerad: 081031 Tipsa en vän   Skriv ut

Att frysa in

Text: Jennifer Martin Schuch
(2 röster)
2 kommentarer

Hur gör man för att bevara en del av sommaren? Det finns flera olika metoder att förlänga säsongen, till exempel genom att frysa in.


Jordgubbar går bra att styckfrysa. Foto: Jennifer Martin Schuch

Att frysa in

De flesta bär och frukter kan frysas med gott resultat. Eftersom bär har kort hållbarhet bör de frysas in nyplockade. Vissa fasta bär kan frysas in som de är eller med lite socker på. Andra kan man styckfrysa, det vill säga man lägger först bären glest på en bricka och ställer in dem i frysen tills de hårdnat. Först därefter lägger man över dem i en frysburk. På detta sätt håller sig bären hela och fina och går exempelvis att använda som garnering på tårtor.

Plommon kan man mixa och sockra, så det blir en puré och sedan frysa in i små frysförpackningar. Detta passar sedan utmärkt att ta fram till scones, ha i yoghurten eller till pannkakorna.

Grönsaker går bra att frysa med undantag av mycket vattenrika sorter som tomat och gurka. I regel bör man förvälla grönsaker innan de fryses.

Kryddväxter går också med fördel att frysa in. Gräslök kan man till exempel klippa smått och förvara i små burkar att förgylla maten med resten av året. Det går också att frysa in olika kryddblandningar som blir lätta och goda att använda i matlagningen resten av året. Djupfrysta kryddor behöver inte tinas innan man använder dem i matlagningen.

Även svamp går att frysa. Man steker då svampen ganska torr utan att använda matfett. När svampen svalnat fryser man in den med kvarvarande vätska i tättslutande förpackning. På detta sätt håller svampen minst ett år.

Allmänt när det gäller att frysa in mat, gäller att man bör avlägsna så mycket som möjligt av luften i den förpackning man använder innan den tillsluts. Allt man fryser in bör frysas snabbt, så att inte stora iskristaller bildas så att cellvävnaden i maten sprängs sönder. Förvaringen ska sedan ske vid högst -18 grader

Tipsa en vän    Skriv ut    Betygsätt

Kommentera artikeln

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera denna artikel. Logga in »
Rubrik
Kommentar

Kommentarer till artikeln
Självklarheter2008-11-30
Mycket av detta anser jag vara självklarheter, men kanske behövs det ändå informeras om.
/Gun
Självklarheter behövs också!!!2009-09-18
Idag har många inte koll på "självklarheter"
/Matte