Rutabaga är en restaurang som serverar lakto-ovo-vegetariska rätter på ett nyskapande och spännande vis. Restaurangen, som fått sitt namn efter det historiska svenska ordet för kålrot, ligger inne i klassiska Grand Hotels lokaler på en av Stockholms absolut bästa adresser. Här kan du avnjuta dina rätter och samtidigt se ut över slottet och Stockholms ström. Mannen bakom restaurangen är ingen mindre än stjärnkocken Mathias Dahlgren som bland annat vunnit guld i Bocuse d’Or. En djärv kock som valt att minska sin närvaro på sin prisbelönta restaurang Matsalen och helhjärtat satsa på det vegetariska konceptet.

Menyn på Rutabaga

Menyn på Rutabaga innehåller många nyskapande rätter. Menyn har hämtat influenser från hela välden och det finns många rätter som sätter en ny prägel, eller vad säg om stekt gurka med sjökorall och grön curry? Restaurangen har rena smaker och krånglar inte till det i onödan utan fokus ligger på råvarorna. I största möjliga mån försöker restaurangen använda svenska produkter men av förklarliga själ är det svårt att få fram vissa varor i december.

På Rutabaga är en del av konceptet att du kan dela rätterna med ditt sällskap och på så vis få uppleva fler av de rätter som finns på menyn. Det finns även en färdigkomponerad avsmakningsmeny som låter dig ta del av det bästa köket erbjuder. Rätterna är mellanstora och det är ofta meningen att mer än ett tillval ska beställas då många av smakerna är till för att kombineras. Fast givetvis kan även en ensam besökare få en häftig smakupplevelse.

Den nyrenoverade lokalen

Rutabagas lokaler är nyrenoverade och bordsplaceringen skiljer sig från traditionella svenska restauranger. Rykten går att de la ner väldigt mycket pengar på denna renovering och även var tvunga att ta lån för att kunna finansiera detta. Det är tätt mellan borden och lokalen har plats för totalt 58 gäster. Varje sällskap blir inte hänvisade till ett eget litet bord utan på Rutabaga är det långbord som är uppdukade. Det bidrar till den sociala atmosfären.

Rutabagas matsal är rustik med en typisk skandinavisk inredningsdesign. Det är ljust och luftig med bord av trä och en enkel belysning över borden. De stora fönstren ger ett fint ljusinsläpp och atmosfären är avslappnad och gemytlig. Baren har en central del i interiören och erbjuder även den plats för ätande matgäster. Det finns även möjlighet till enskilda middagar i en privat miljö i vinkällaren på Rutabaga, men detta måste förbokas.

Att besöka Rutabaga

Restaurangen Rutabaga är betydligt dyrare än andra vegetariska restauranger men upplevelsen är lyxigare. Större sällskap bör boka bord men mindre grupper kan ofta göra spontana besök. Restaurangen har nämligen platser reserverade för både bordsbokningar och för dem som vill slinka in. Det går att besöka Rutabagas bar enbart för en drink och även den menyn är nyskapande med många spännande kombinationer. Det finns drinkar med ingredienser som blekselleri, svart limesyrup, umeshu och tofucitron . Till drinkarna finns tilltugg att beställa som är skapade för Rutabgas drinkar eller vad sägs om kryddad ananas, sesambröd och en frisk yoghurtkräm? En vegetarisk upplevelse utöver det vanliga på södra Blasieholmshamnen 8.