Flera intressanta ekologiska restauranger har öppnats de senaste åren. Det är ett tecken på att vi blir allt mer medvetna om vad vi äter och vilken effekt det har på miljön runt omkring oss. Ekologiskt har blivit en livsstil och många försöker ta ekologiskt hållbara beslut i så stor utsträckning som möjligt. När vi äter ute har våra val ganska stor betydelse. Framtiden får utvisa om detta är en trend som kommit för att stanna eller om nya koncept konkurrerar ut den ekologisk maten från restaurangerna.

Ekologiska restauranger i Stockholm

Rutabaga betyder kålrot men är även namnet på en av Stockholms bästa ekologiska restauranger. Här finns även Agrikultur med fin utsikt över hamninloppet. Restaurangen har beskrivits som en ”opretentiös pärla”. På Ling long lagar man asiatiskt inspirerade läckerheter med nordiska, helst närproducerade, råvaror. På uppmärksammade Gastrologik odlar man samarbetet med producenter och leverantörer. Volt måste också nämnas när vi är inne på vegetarisk gastronomi. Det är en så kallad gastrobistro med utpräglat nytänk. Den fina lokalen ligger även den i stadsdelen Östermalm.

Alla de ekologiska restauranger vi nämnt satsar på kökskonst av högsta snitt med hållbart producerade råvaror och ofta från närområdet. Flera av kockarna som jobbar där är internationellt meriterade, vilket gör att det helt enkelt är toppkrogar det är fråga om. Ett par av restaurangerna är nydanande även på andra sätt. Gastrologik har inga menyer utan lagar sina rätter utifrån vad de hittar för ingredienser för dagen. Ling Long öppnar redan på morgonen och erbjuder frukost. Volt väljer även sina viner utifrån vad man anser är ekologiskt hållbart.

 

Menyer efter säsong

Ekologiska restauranger jobbar gärna med närproducerade råvaror. Det innebär att menyerna måste sättas utifrån vad som är tillgängligt för säsongen. En sådan begränsning är ofta något som kockar betraktar som en positiv utmaning. Forskning har visat att grönsaker som just dragits ur jorden har ett högre näringsinnehåll än sådant som skördats i förtid och sedan transporterats och lagrats.

Våren är en bra tid för ekologiska restauranger eftersom det finns så många läckra råvaror att välja bland. Sparris och färskpotatis är klassiska exempel men även sensommaren och hösten har sina delikatesser som tryffel, kantareller, slånbär och de flesta av våra frukter. Grönkål ses av många som den svenska vinterns viktigaste råvara men faktum är att de flesta rotfrukter smakar alldeles utmärkt vintertid. Sylt, must, inläggningar och geléer hör till de produkter som är lika bra året om.

Ekologiska restauranger är framtiden

Ekologiska restauranger är som sagt väldigt trendiga just nu. Frågan är dock om det kommer att fortsätta vara just en del av en trend eller om det helt enkelt är framtiden. Många fenomen börjar ju som trender innan de blir en självklar del av livet. Ekologisk odling och djurhållning utvecklas i takt med att efterfrågan ökar och mycket tyder på att vi därför kommer att få både mer lönsamma restauranger och bättre menyer i framtiden. Redan idag är dock städer som Stockholm riktigt attraktiva om man uppskattar nyskapande och hälsosam kokkonst med råvaror som producerats med hänsyn tagen till djur och miljö.